1595families 72

NOTA PREMSA | 1595 famílies catalanes desobeeixen la LOMCE i desafien el discurs del Departament d’Ensenyament

> La campanya d’objecció de consciència a les proves externes estandarditzades de primària supera en un 54,11% les famílies objectores del curs passat

> L’avaluació passa a ser tema central de l’agenda educativa i social mentre el Departament prepara un decret per avaluar els mestres en règim de rendiment de comptes

> Les proves, la supressió de línies de P3, les retallades o el decret de direccions: diferents instruments per un mateix pla privatitzador i mercantilitzador emmarcat en una inversió del 3,26% del PIB en educació a Catalunya

13 de maig de 2016 · La Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI) tanca la campanya 2016 d’objecció de consciència a la LOMCE a través de les proves de primària amb una xifra de 1595 famílies objectores, 1112 de les quals corresponen a 3er curs de primària i 483 a 6è de primària. Les xifres representen un increment del 54,11% de famílies objectores respecte les 1035 famílies de l’any passat. L’objecció s’ha realitzat a 79 centres en el cas de tercer i a 46 centres en el cas de sisè, pertanyents a 29 poblacions de tot Catalunya.

Com ja va succeir l’any passat, la campanya ha estat per a la XEI un important desafiament contrainformatiu ja que s’ha hagut d’enfrontar al Departament d’Ensenyament i a tot el seu poder mediàtic. A més de respondre als missatges confusos de la consellera Meritxell Ruiz, la XEI i les famílies s’han topat al llarg de la campanya amb les maniobres de coacció que la inspecció d’ensenyament ha realitzat en alguns centres, la falta d’honestedat i pluralitat dels mitjans públics de comunicació, i la falta d’informació per part de la comunitat educativa que s’ha vist obligada a moure’s entre dubtes, temors i informació falsejada. En aquest context, la XEI valora els resultats de la campanya, i aquest increment en un 54,11% respecte l’any passat, com un contundent èxit.

L’objecció de consciència a les proves de primària és una acció d’insubmissió d’alta complexitat. Les famílies objectores han anat a contracorrent del discurs oficial del Departament d’Ensenyament, s’han informat i han debatut en profunditat les implicacions de les proves i de l’acció política de no realitzar-les, han vençut temors com les conseqüències que la insubmissió podia tenir per a l’expedient dels seus fills i, finalment, han pres la decisió i s’han organitzat per no dur els seus fills a l’escola durant diversos dies. Al darrera de cada família objectora hi ha hagut una tasca de conscienciació política, organització logística i acció reivindicativa que cal valorar en tota la seva magnitud. En una època en què la paraula ‘desobediència’ apareix fàcilment en boca de tots, a Catalunya són 1595 famílies objectores les úniques que han desafiat col·lectivament la legislació vigent. I ho han fet per l’educació.

L’avaluació entra al debat educatiu i social

A l’èxit en el seguiment de l’objecció, volem sumar la importantíssima fita d’haver aconseguit introduir l’avaluació al bell mig del debat educatiu i social. Gràcies a la campanya d’objecció a les proves del curs passat, el tema de l’avaluació va aflorar per primera vegada a nivell mediàtic i, al llarg dels darrers mesos, hem pogut veure com la comunitat educativa (docents i famílies) comença a debatre internament i a fons els sentits i les formes de les avaluacions. En són bons exemples la jornada “L’avaluació externa millora la qualitat de l’educació?” organitzada per l’Assemblea Groga de Gràcia o la trobada “Avaluem l’avaluació” organitzada pel MUCE, totes dues aquest hivern de 2016.

Amb la campanya d’enguany, hem vist com les proves han tornat a ser un tema plenament mediàtic i confiem que, a partir de la lluita de les famílies, sorgeixin nous debats entorn els diferents formats d’avaluació i les ideologies que amaguen, i que aquest debat obert ajudi a apropar-nos cada cop més cap a una avaluació amb finalitats pedagògiques i a allunyar-nos de l’enfocament acreditatiu, reduccionista i competitiu de proves com les externes estandarditzades de la LOMCE i la LEC o els exàmens PISA.

Cal recordar que en aquests moments el Departament d’Ensenyament està preparant un decret d’avaluació dels mestres en clau competitiva i que, després de 8 anys de proves externes a Catalunya (les de la LEC, com no s’ha cansat de repetir Joan Mateo, president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu), Catalunya no ha millorat ni en resultats ni en equitat, i en alguns indicadors ha retrocedit de forma molt preocupant. Aquest tipus de proves i avaluacions no serveixen, per tant, ni per la millora de nivell dels nostres alumnes ni per reduir les desigualtats socials.

Les proves, un instrument més del pla de privatització i mercantilització del sistema educatiu

La XEI sempre ha entomat les proves com un símbol i alhora un instrument estructural del sistema educatiu propugnat per la LOMCE i, en molts aspectes, per la LEC, que porta cap a la privatització i la mercantilització de l’educació. Les proves externes estandarditzades són una peça més (això sí, fonamental) de l’engranatge de la LOMCE i de qualsevol sistema educatiu basat en la lògica competitiva, com passa a Anglaterra, els Estats Units i Xile. Però les proves no són l’únic instrument per a la construcció d’aquest sistema. També ho són el tancament de línies de P3 dins la xarxa d’escoles públiques que porta al sorgiment de bolets efímers i a derivar els alumnes a l’escola concertada; la introducció de la gestió piramidal/empresarial al si dels centres escolars públics a través del decrets com el de direccions; o la desinversió en l’educació pública a través de retallades escandaloses que ja hem naturalitzat com si els nivells d’inversió en educació a Catalunya sempre haguessin estat igual de baixos. Recordem que, mentre a Catalunya s’inverteix un 3,26 % del PIB en educació, al conjunt d’Espanya la xifra puja al 4,36 %, a Portugal a un 5,12 % del PIB, al Regne Unit un 5,72%, a Bèlgica un 6,37% i a Finlàndia a un 7,19 %.

La insubmissió a les proves ha estat la insubmissió al conjunt d’un sistema i una política educatives antipedagògiques i socialment discriminatòries que rebutgem. No aturarem la desobediència fins que aconseguim derogar la LOMCE.

Descarrega la nota de premsa en PDF: 1595 famílies catalanes desobeeixen la LOMCE i desafien el discurs del Departament d’Ensenyament